animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Udeležba predstavnikov ZKPS na VI. kongresu »Vrednote v politiki in družbi«

Na povabilo fundacije Konrad Adenauer Stiftung (KAS) sta se tradicionalne vsakoletne predbožične konference za naslovom »Demokrščanske vrednote v politiki in družbi« dne 6.12.2018 v hotelu Westin v Zagrebu kot predstavnika ZKPS udeležila predsednik, Drago Rudel in Ivan Kapetanović, Jr. Organizatorja konference sta bila fundacija Konrad Adenauer Stiftung (KAS) in Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Udeležilo se je je okoli 150 povabljenih gostov, med njimi tudi predstavnika stranke N.Si. Celotno srečanje je potekalo v duhu zamenjave v pisarni KAS, saj se je dr. Michaelu Langeju iztekel šestletni mandat direktorja KAS za Hrvaško in Slovenijo, na njegovo mesto pa prihaja izkušeni upokojeni nemški politik, g. Holger Haibach.

Konferenco sta odprla ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Srećko Prusina ter g. Otto Bernhardt, član uprave fundacije KAS iz Berlina. Udeležence je v imenu premierja Andreja Plenkovića in predsednika hrvaškega Sabora, Gordana Jandrokovića,  pozdravil prof.dr. Željko Reiner, ki je podal neka j opažan o krščansko-demokratičnih vrednotah na Hrvaškem, kjer trenutno vlada desnosredinska stranka HDZ, ki temelji svoj pogled na družbo na krščanskem socialnem nauku. Subsidiarnost naj bi zato bila pravilo tudi v politiki, kar mora država upoštevati. HDZ se trudi, da bi spremenila demografsko politiko države, saj se, podobno kot v Sloveniji, vsako leto odseli iz Hrvaške v tujino okoli 25.000 predvsem mladih, izobraženih oseb.

O krščansko-demokratičnih vrednotah v Sloveniji je spregovoril prvak N.SI in predsednik slovenskega parlamenta, Matej Tonin. Izpostavil je tri osnovne vrednote državljana: svoboda, varnost, predvidljivost. Po njegovem so krščanski demokrati so na politični sredini: levo so liberalci z nevidno roko trga, desno pa socialni demokrati s poudarjanjem vloge države. Izrazil je prepričan v zmago pomladnih strank na državnozborskih volitvah leta 2022 zaradi upanja, ki ga gojijo in ponovnega sodelovanja med pomladnimi strankami.

Prof. dr. Željko Tanjić, rector Hrvaške katoliške univerze iz Zagreba je demokratične vrednote prepoznaval v delu Sv. Miklavža: Razmišljal je, kako v krščanski demokraciji delati za skupno dobro. Potrebno je iskati dolgotrajne in trdne rešitve in ne izgubiti osnovnega duha demokrščanstva. Danes imamo težave, ker smo začeli različno razumevati osnovne vrednote v družbi: družina, oseba, družba,...

Dr. Lars Hänsel, vodja oddelkov KAS v Evropi in Severni Ameriki je povzel delo KAS v obdobju 2012-2018, ko je pisarno KAS vodil dr. Michael Lange. Ob njegovem prihodu je bila na Hrvaškem na oblasti levica, tudi s podporo KAS pa sedaj državo vodi desnica, iz katere izhajajo tako predsednica države, premier in predsednik parlamenta. Poudaril je, da je sedaj na vrsti Slovenija, v kateri »moramo še veliko narediti!«.

Dr. Michael Lange je v poslovilnem govoru povzel vrsto področij, kjer je bil aktiven (politično, izobraževanje, ekonomija, mladi in ženske v politiki ) in navedel številne projekte, na katerih je delal. V mozaik opravljenega dela je dodal tudi sodelovanje z našim združenjem ZKPS v povezavi z nemškim združenjem krščanskih delodajalcev Bund katolischer Unternehmer.

Na koncu se je predstavil novi direktor pisarne KAS v Zagrebu, g. Holger H. Haibach. Zavezal se je, da bo ohranil področja dosedanjih aktivnosti.

Konferenco so v uvodu, na sredi in ob koncu z glasbenimi vložki popestril kvartet saksafonov.

Po konferenci je gostitelj, dr. Michael Lange, priredil predbožični sprejem za udeležence s pogostitvijo.

V neformalnem delu sem se na kratko pogovoril z novim direktorjem KAS, g. Haibachom. Januarja 2019 prihaja v Sloveniji na pogovore z dosedanjimi partnerji KAS.

Poročilo pripravil: Drago Rudel

 

Novi direktor pisarne Konrad Adenauer Stiftung za Hrvaško in Slovenijo v Zagrebu, g. Holger H. Haibach.

Novi direktor pisarne Konrad Adenauer Stiftung za Hrvaško in Slovenijo v Zagrebu, g. Holger H. Haibach.

Živahen pogovor v neformalnem delu konference.

Živahen pogovor v neformalnem delu konference. (1)

Živahen pogovor v neformalnem delu konference. (2)