animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Po simpoziju »Civilna družba - Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji?«

Dne 7.10.2015 je potekal v Ljubljani v Državnem svetu RS mednarodni simpozij z naslovom: »Civilna družba - Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji?«. Simpozij so pripravili: Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije, Socialna akademija, Časnik.si, Društvo Slovenski katoliški izobraženci, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Nemško združenje katoliških delodajalcev BKU ter fundacija Konrad Adenauer Stiftung. Namen simpozija je bil prispevati h krepitvi vloge civilne družbe v Sloveniji ter večji medsebojni povezanosti akterjev v krščansko-demokratskem delu civilne družbe. Simpozij je eden izmed dogodkov Socialnega tedna (www.socialniteden.si).

Simpozija se je udeležilo okoli 60 udeležencev, med katerimi so bili tudi vidni predstavniki slovenske civilne družbe ter predstavniki politike. Popoldanskega dela simpozija se je udeležila tudi nemška parlamentarna delegacija, ki jo je vodila poslanka CDU/CSU v nemškem parlamentu, ga. Marie-Luise Dött. Ga. Döttje zadolžena za medparlamentarno sodelovanje s slovenskim parlamentom ter je hkrati predsednica nemškega združenja katoliških delodajalcev (BKU).
Poglavitne teme so bile: analiza stanja civilne družbe v Sloveniji, vloga njenega krščansko demokratskega dela, kakšno civilno družbo si želimo in jo potrebujemo ter kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci (politiko). Potek simpozija je razviden iz Programa simpozija.

Udeležence sta v imenu organizatorjev pozdravila dr. Drago Rudel, predsednik ZKPS ter dr. Michael A. Lange, direktor Konrad-Adenauer-Stiftung za Slovenijo in Hrvaško, v imenu gostitelja, DS RS pa g. Jernej Verbič, državni svetnik in predsednik Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

V panelnem zasedanju z naslovom »Razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji« so nastopili: Jernej Vrtovec (NSi), dr. Žiga Turk (Univerza v Ljubljani), Goran Forbici (CNVOS) ter Ana Špes (ZSKSS Skavti), ki so svoja mnenja soočili še v panelni diskusiji z moderatorjem Janijem Drnovškom (Časnik.si).

V drugem panelnem zasedanju z naslovom »Vloga krščansko-demokratskega dela civilne družbe v Sloveniji« so nastopili: dr. Igor Bahovec (UL TEOF), Matej Cepin (Socialna akademija SAK), Jože Mlakar (Civilna pobuda “Prebudimo Slovenijo”) ter Aleš Primc (Civilna iniciativa za družino in pravice otrok). Svoja mnenja so soočili še v panelni diskusiji z moderatorjem Tinom Mamićem (Združenje novinarjev in publicistov).

V popoldanskem delu so v okrogli mizi z naslovom: »Civilna družba v Nemčiji in Sloveniji« na kateri so sodelovali nemški parlamentarci in predstavniki civilne družbe v Sloveniji. Uvodno predavanje je imela ga. Marie-Luise Dött, pogovor pa je moderiral Jože Gornik (Pelikan - Karitas).

Uspešno izveden simpozij je prispeval k odločitvi, da bo naslednji tak dogodek junija 2016 ob 25-letnici samostojnosti.

dr. Drago Rudel
predsednik ZKPS
član org. odbora simpozija

Simpozij v medijih

Videoposnetki govorcev na simpoziju so dostopni na povezavi:
https://www.youtube.com/user/SocialnaAkademija/videos.

Prispevek nemških govorcev na simpozija brez prevoda je dostopen na povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=q3EdsEZ2puc.

Simpozij je imel odmev v slovenskem medijskem prostoru:
Slovenska tiskovna agencija STA
Kopija članka je dostopna tukaj.

Bogomir Štefanič ml., Družina: »Vloga krščanskodemokratskega dela civilne družbe«
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/nadomestiti-zaostanek?OpenDocument&login.
Kopija članka je dostopna tukaj.

Marko Jerina, Časnik.si: »Je civilna družba po tednu dni odstavila preplačane tujce?«
http://www.casnik.si/index.php/2015/10/08/je-civilna-druzba-po-tednu-dni-odstavila-preplacane-tujce/.
Kopija članka je dostopna tukaj.

Radio Ognjišče - avdio posnetek predavanja: dr. Žiga Turk, »Za bolj civilno civilno družbo«
http://audio.ognjisce.si/oddaje/Komentar_casnik/casnik_2015_10_21_Ziga_Turk.mp3.

Radio Ognjišče - avdio posnetek referata (Jože Bartolj): dr. Žiga Turk, »Za bolj civilno civilno družbo«
http://radio.ognjisce.si/sl/171/komentarji/18655/.

Urška Hrast, Radio Ognjišče: »Škof Glavan pri rdeči maši: Pravnik naj vzdržuje duhovno povezanost s Cerkvijo«
http://radio.ognjisce.si/sl/171/slovenija/18509/.
Kopija članka je dostopna tukaj.