animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Naša duhovna priprava na Božič 2018

Kot že vrsto let smo se tudi letos člani ZKPS zbrali v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani na krajši duhovni pripravi na Božič. Vodil jo je naš duhovni asistent, g. Milan Knep.

V uvodu je Drago Rudel spregovoril o oblikah duhovnosti v mednarodnem združenju krščanskih poslovnežev UNIAPAC. Zanjo ne skrbi le duhovni asistent UNIAPAC, pač pa posamezni člani in organizatorji dogodkov. V novembru 2018 se je udeležil 26. Svetovnega kongresa UNIAPAC v Lizboni na Portugalskem (http://www.zkps.si/predsednik_kongres_2018), kjer je osebno izkusil ter slišal o več oblikah duhovnih praks krščanskih poslovnežev. Svetovni kongres so udeleženci vsak dan pričeli z molitvijo in duhovnim razmišljanjem enega od prisotnih duhovnikov. Uvodno duhovno razmišljanje je drugi dan kongresa imel novi duhovni asistent UNIAPAC. V času kongresa so se v jutranjih urah udeležili čaščenja v kapeli univerze, ki je gostila kongres. To čaščenje je hkrati potekalo na več kot 20 mestih po svetu, za kar so prek socialnih omrežij poskrbeli kolegi z Madžarske. Ob zaključku kongresa smo obhajali sv. mašo kar v kongresni dvorani, saj so z multimedijskimi učinki ustvarili vzdušje, kot da smo v veliki katedrali.

O svoji duhovni praksi so na kongresu spregovorili tudi nekateri govorci. Glavni organizator kongresa, g. Joao Pedro Tavares, je velik poslovnež. Svojo pisarno najmanj enkrat mesečno spremeni v kapelo, v kateri imajo pred srečanjem poslovnežev sv.mašo. Tudi novi predsednik UNIAPAC Europe, g. Laurent Bataille, lastnik več podjetij po svetu in tudi podjetja Proclain (Kladivar) v Žireh, že vrsto let mesečno organizira duhovna srečanja kolegov poslovnežev v svojih poslovnih prostorih.

V nadaljevanju duhovne priprave je v nagovoru g. Knep razmišljal o pričakovanju adventu, ki ga vidimo že pri Sirahu (Sirahova knjiga stare zaveze). »Med Sirahovim opisom razmer in razmerami, ki jih vidimo danes v svojem okolju, obstaja analogija, zato se lahko s Sirahovim (adventnim o.p.) hrepenenjem povsem poistovetimo«. Govoril je o ločevanju čustvenega in duhovnega veselja, ki morata biti prisotna v vsakem od nas. »… Kdor nosi v duši advent, je napolnjen z Drugim, namreč s tistim, ki je bil na začetku in bo na koncu, zato lahko s to duhovno silo postaja sol, luč in kvas tudi v sedanjem času.« Nagovor je v celoti na razpolago tukaj.

Po opravljenem obredu smo molili rožni venec, duhovni asistent pa je bil na razpolago za sv. spoved.

V pogovoru po zaključku srečanja je stekla beseda o jaslicah iz slame na Bregu ob Ljubljanici pri Zoisovi palači (pred restavracijo Vitez), katerih postavitev vodi naš član g. Jože Jurkovič. Jaslice so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje. Več o jaslicah na spletni strani Društva jasličarjev »Anton Kravanja« iz Stožic (www.jaslicarji.si). G.Jurkovič nam je pripovedoval o začetkih postavljanja jaslic, ko je moral pri mestnih veljakih prositi za dovoljenje, zdaj pa so postale jaslice nepogrešljivi del adventnih dogodkov v tem delu Ljubljane.

Udeleženci smo pogovor nadaljevali na domu zakoncev Javornik.

 

Pripravil: Drago Rudel

Duhovni asistent, g. Milan Knep

Duhovna priprava na Božič 2018.