animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Na državni proslavi ob 100.obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Člana UO ZKPS, g. Bojan Ludvik Šef in dr. Drago Rudel sta se dne 17.avg. 2019 udeležila sv.maše in državne proslave v Beltincih ob 100.obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na prireditev je člane ZKPS povabil naš član, p.mag. Janez Sraka, ki je sodeloval pri pripravi sv.maše. To je pred župnijsko cerkvijo darovalo večje število duhovnikov, med njimi so bili kardinali, nadškofje in škofje. Somaševanje je vodil nadškof Stanislav Zore, pridigal pa murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Slovesnost dogodku so dodali orkester in združeni pevski zbori. Ob koncu sv. maše so zbrane nagovorili: kardinal dr. Franc Rode, škof Evangeličanske cerkve Geza Filo in predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor. Škof, dr. Štumpf, se je ob zaključku zahvalil vsem, ki so v preteklosti skrbeli za versko življenje Prekmurcev ter nato predstavnikom škofij, pod katere je nekdaj spadalo Prekmurje, podaril simbolično darilo: sliko Sv. Matere Božje iz Turnišča.

Več o sv. maši preberite na: http://skofija-sobota.si/beltinci-sv-masa-ob-stoletnici-zdruzitve.

Ob 20:30 se je v bližnjem gradu pričela državna proslava ob prisotnosti celotnega slovenskega političnega vrha. Glavni govorec je bil predsednik vlade, g. Šarec. Spremljajoči kulturni program naj bi skozi govorjeno besedo in glasbo predstavil Prekmurje in Prekmurce.

Več o državni proslavi in sv.maši: https://siol.net/novice/slovenija/minilo-je-sto-let-od-zdruzitve-prekmurcev-z-maticno-domovino-slovenijo-video-504975.

Potrebno je povedati, da je bila sv. maša veliko bolj slovesna kot državna proslava. Maše se je udeležilo kar nekaj visokih predstavnikov iz tujine, na državni proslavi pa ni bilo povabljenih tujih gostov. Kulturni program na državni proslavi je bil bolj eksperiment režiserja in scenarista, kot pa dopolnitev državne slovesnosti in je razočaral, saj ni bil na potrebnem nivoju in ni bil povezan z obletnico.

Pripravil: Drago Rudel

Slovesna sv. maša pred župnijsko cerkvijo v Beltincih

Slovesna sv. maša pred župnijsko cerkvijo v Beltincih
(foto: Mateja Dominko, vir: skofija-sobota.si)

Govor predsednika vlade Marjana Šarca na državni proslavi

Govor predsednika vlade Marjana Šarca na državni proslavi (foto: STA)

Zastavonoše in praporščaki čakajo na začetek državne proslave in slovesno vkorakanje

Zastavonoše in praporščaki čakajo na začetek državne proslave in slovesno vkorakanje
(foto: Drago Rudel)